Arazime güneş tarlası kurmak istiyorum diyorsanız içeriğimizde bilmeniz gereken tüm detaylara yer verilmiştir.
Enerji maliyetlerinin yüksek doğal kaynakların sınırlı olması yatırımcıları yenilenebilir enerji arayışına itiyor. Yenilenebilir enerji denildiğinde akla ilk olarak Güneş geliyor. Temiz, düşük maliyetli, sonsuz ve sürdürülebilir olması nedeniyle insanların umudu olarak kendini gösteriyor. Son yılların trendi olan Güneş Enerjisi Santralleri (GES) hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
Güneş Enerjisi Karlı mı?
Enerji uzmanları ve bilim adamları geleceğin enerji ihtiyacının yenilenebilir enerjiden karşılanacağını sık sık vurguluyorlar. Yakın zamanda normal yakıtlar yerlerini başta Güneş olmak üzere rüzgâr ve hidroelektrik enerjisine bırakacak.
Güneş enerjisinin temiz, düşük maliyetli, yenilenebilir olması GES kurmak isteyenlerin aklına güneş enerjisi karlı mı sorusunu getiriyor. 1MW’a kadar lisans almadan da kurulabiliyor olması, elektrik maliyetinden kaçmak isteyen herkesin ilgisini çekiyor. Fakat ekonomik dalgalanma, döviz kurunun sürekli artış göstermesi GES kurulumunu da etkiliyor. Görünürde GES kurulumu pahalı bir yatırım olarak görülebilir. 1MW’lık araziye kurulan GES’lerin maliyeti 2021 fiyatlarına göre 800.000-900.000 USD’ye kadar düşmüş durumda. Fakat benim arazim var; 1MW’lık bir Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurmak istiyorum; dediğinizde bunu kuramıyorsunuz, çünkü arsanın bulunduğu yere bağlı bir Enerji Nakil Hattı (ENH) olması gerekiyor ve bu Enerji Nakil Hattı (ENH) bağlanacağı TEİAŞ trafosunda kapasite olması gerekiyor; 2016 yılından beri ne yazık ki yeni trafo kapasitesi verilmiyor. Dolayısıyla devletin yaptığı ihaleler dışında araziye yeni Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurmak mümkün değil. Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurmak istiyorsanız bu şimdilik sadece fabrikanız, işletmeniz ve konutlarınız üzerine kuracağınız sistemlerle mümkün. Bunun için eğer kuracağınız Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 10KW ve altı bir sistem ise; prosedürleri daha kısa ve göreceli olarak kolay; eğer 10KW üstü bir sistem ise 3 aylık bir süreçten geçip çağrı mektubu almanız gerekmektedir.
GES’ler için ekonomik ömür 25-30 yıl olarak kabul ediliyor. Santralin kendini amorti etmesi konutlarda ortalama olarak 7,5, işletmelerde 5-6 yıl arasıdır. Ayrıca 30 yıl boyunca elektrik faturası ödemeyeceğinizi de hesaba katmalısınız. Güneş enerji sisteminizin size sağlayacağı bir avantaj da üretim fazlası enerjinizi devlete satabiliyorsunuz. İsterseniz fazla elektriğinizi özel elektrik kurumlarına da satabiliyorsunuz. Böylece ortalama 7 yılda kara geçmiş oluyorsunuz.